ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ, ΝΑ ΔΙΑΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

61Όπως δεν είναι η πρώτη φορά που οι μπάτσοι δολοφονούν, έτσι δεν είναι και η πρώτη φορά που άνθρωποι εξεγείρονται, επιτίθενται στην αστυνομία, καίνε τράπεζες. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Η οργή που ξέσπασε γράφει ταυτόχρονα τη δική της ιστορία. Ναι, πρόκειται για εξέγερση. Και αυτό που χαρακτηρίζει τις εξεγέρσεις είναι μια βαθιά αίσθηση πως τίποτα δεν θα παραμείνει όπως πριν, τίποτα δεν είναι όπως πριν. Αυτό νιώθουμε. Η ιστορία συμπυκνώνεται, απελευθερώνονται νέες δυναμικές, ο χρόνος της εξουσίας παγώνει. Αυτό που γρήγορα μπαίνει ως ερώτημα μετά το πρώτο ξέσπασμα είναι πώς συνεχίζουμε αφού δεν είμαστε πλέον αυτοί που ήμασταν. Τι κάνουμε όταν δεν έχει μείνει πια τράπεζα για τράπεζα, όταν έχουν δεχθεί επίθεση όλα σχεδόν τα τμήματα της χώρας, πού ξανασυναντιόμαστε μετά τις συγκρούσεις, πώς συνεχίζουμε αμείλικτα, όπως πριν, προς την κατεδάφιση του καπιταλιστικού κόσμου;

Από το πρώτο βράδυ της δολοφονίας το Μετσόβειο Πολυτεχνείο καταλαμβάνεται από εκατοντάδες ανθρώπους. Στις 8/12 καταλαμβάνεται η ΑΣΟΕΕ. Σε ανακοίνωση στο blog της αναφέρει:

“Ως ένα κομμάτι της κοινωνικής-ταξικής σύγκρουσης η Κατάληψη ΑΣΟΕΕ αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο για ενημέρωση και συνδιαμόρφωση συλλογικών δράσεων στους δρόμους. Ταυτόχρονα κρίνουμε ως σημαντική την κατάληψη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως ένα χώρο αναδιοργάνωσης και αυτοοργάνωσης των δυνάμεων μας απέναντι στην κρατική καταστολή έτσι ώστε σε αυτόν τον αγώνα που έχει ξεσπάσει να μην μείνει κανένας μόνος του απέναντι στο κράτος. Γι’ αυτόν το λόγο η Κατάληψη ΑΣΟΕΕ παραμένει ανοιχτή και καλεί σε συνέλευση την Δευτέρα 8/12 στις 20:00. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η κατάληψη θα υπάρχει μέχρι να απελευθερωθεί και ο/η τελευταίος/α συλληφθείς/σα σε κάθε γωνιά της επικράτειας.”

Στη Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται η Σχολή Θεάτρου το ίδιο βράδυ του Σαββάτου μετά από τις συγκρούσεις σε Αριστοτέλους και Εγνατία:

Μετά την πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο βράδυ, με αφορμή τη δολοφονία του Αλέξανδρου έγινε κατάληψη από αντιεξουσιαστές, καθώς υπήρχε η ανάγκη της αντιπληροφόρησης στην πόλη. Από την 1η στιγμή τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εισβάλουν στην κατάληψη, χωρίς να τα καταφέρουν. Την επόμενη μέρα, μετά από συνέλευση, την κατάληψη ενισχύουν και οι φοιτητές της σχολής, καθώς και άτομα που δεν ανήκουν σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.”

(από το blog της κατάληψης).

Η Σχολή Θεάτρου έχει μετατραπεί με επιτυχία σε κέντρο σύγκλησης, ανταλλαγής απόψεων, οργάνωσης δράσεων και συνεχίζει.

Την επόμενη μέρα καταλαμβάνεται ο δικηγορικός σύλλογος όπου πραγματοποιούνται συνελεύσεις, κυρίως από φοιτητές, και λειτουργεί ως κέντρο αντιπληροφόρησης μέχρι την ημέρα της απεργίας (10.12), ενώ ήδη πολλά σχολεία και σχολές ξεκίνησαν πρωτοφανείς καταλήψεις χωρίς αιτήματα.

Στις 12 Δεκέμβρη κόσμος κατέλαβε το Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου στην Αθήνα και κάλεσε λαϊκή συνέλευση. Σε κείμενο στο blog της κατάληψης αναφέρουν:

Έχουμε εξεγερθεί. Λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά γιατί μόνο έτσι μπορούμε να ζήσουμε. Πήραμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Θα απαλλαγούμε από τα αφεντικά μας και οι συλληφθέντες από κάθε κατηγορία. Χρησιμοποιούμε το δημόσιο κτίριο σαν ανοιχτό κέντρο αντιπληροφόρησης, συνάντησης και συνδιαμόρφωσης λόγου και δράσης των ανθρώπων που μαζικά προσέρχονται, γιατί αποφάσισαν ν’ αλλάξουν ζωή.”

Στην πρώτη συνέλευση συμμετέχουν 300 άτομα. Αποφασίζονται δράσεις, συζητιούνται τα γεγονότα των ημερών που πέρασαν, συναντιούνται διαφορετικές γενιές, άνθρωποι από διαφορετικούς κοινωνικούς χώρους, οργανώνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και πολιτιστικά δρώμενα. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Αγ. Δημητρίου στηρίζει από την αρχή την κατάληψη του δημαρχείου και συμμετέχει ενεργά στην περιφρούρησή της. Πρώτη φορά ανοίγει το δημαρχείο – ως πολιτικός χώρος – πραγματικά στην γειτονιά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις αναμενόμενες αντιδράσεις του δημάρχου και των μπάτσων.

Την ίδια μέρα καταλαμβάνεται το παλαιό Δημαρχείο-ΚΕΠ στην πλατεία Χαλανδρίου. Σε κείμενο της κατάληψης αναφέρεται:


“Η θλίψη και η οργή που όλοι και όλες νιώθουμε είναι ανώφελο να εκφράζεται κάνοντας ζάπινγκ στον καναπέ μπροστά σε ένα κουτί. Αποφασίσαμε να καταλάβουμε το Παλαιό Δημαρχείο-ΚΕΠ στην πλατεία Χαλανδρίου, χώρο διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου, και να το μετατρέψουμε σε ένα χώρο αντιπληροφόρησης και συζήτησης για περαιτέρω δράσεις. Καλούμε τους κατοίκους του Χαλανδρίου και των γύρω περιοχών σε στήριξη της κατάληψης και σε συμμετοχή σε ανοιχτές, ισότιμες και μη χειραγωγούμενες διαδικασίες συνδιαμόρφωσης.”

Καλείται λαϊκή συνέλευση καθημερινά στις 19.00. Ενώ στηρίζονται διάφορες δράσεις και κινητοποιήσεις.

Την Δευτέρα 15/12 καταλαμβάνεται το δημαρχείο των Συκεών στην Θεσσαλονίκη. Καλείται λαϊκή συνέλευση το απόγευμα της ίδιας μέρας. Το κεντρικό πανό απαιτεί την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων.

Αυτό που έχει σημασία είναι αυτά τα φωτεινά παραδείγματα να διαδοθούν όσο περισσότερο γίνεται. Να αρχίσουν οι άνθρωποι να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Να αμφισβητηθεί στην πράξη η λογική της αντιπροσώπευσης, της μετάθεσης ευθυνών, του κομματικού βολέματος. Τώρα είναι η ώρα. Τώρα που τίποτα δεν είναι όπως πριν.

Οι καταλήψεις που ξεκίνησαν αυθόρμητα σε πολλούς πανεπιστημιακούς και άλλους χώρους – όχι απαραίτητα από φοιτητές – παρέχουν τη δυνατότητα της συνάντησης. Όμως δεν μας χωράνε πια. Για αυτό καταλαμβάνουμε Δημαρχεία, άδεια σπίτια, δημόσια κτίρια και τα μετατρέπουμε σε χώρους συνάντησης και οργάνωσης. Θα πρέπει να δημιουργηθούν κι άλλοι τέτοιοι τόποι, να απελευθερωθούν και άλλοι χώροι, να δημιουργηθούν νέα σημεία επικοινωνίας και αντίστασης. Οι αναρχικές καταλήψεις να ανοίξουν όσο περισσότερο γίνεται προς τις γειτονιές τους. Τα σχολεία να κλείσουν και να μετατραπούν από τα αγωνιζόμενα κοινωνικά κομμάτια σε χώρους ζύμωσης γύρω από το περιεχόμενο της καπιταλιστικής-εθνικής εκπαίδευσης και τις δυνατότητες ανατροπής της. Να μπλοκαριστούν οι χώροι εργασίας από τους εργαζόμενους και να συζητηθεί το νόημα της εργασίας σήμερα. Να μεταφερθεί η ιδέα της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης σε κάθε χώρο συλλογικοποίησης. Δε χρειαζόμαστε τα αφεντικά, δε χρειαζόμαστε τους καθοδηγητές, δε χρειαζόμαστε τους αντιπροσώπους. Να αρχίσουμε να ζούμε τον κομμουνισμό. Να αρχίσουμε να ζούμε την αναρχία.

Να δημιουργήσουμε τις κομμούνες του μέλλοντος μας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s