ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

athens08__63__gallery__600x3391Σάββατο 6/12

Η είδηση της δολοφονίας του Αλέξη έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μπάτσος – πυροβολεί – δεκαεξάχρονο – στα Εξάρχεια – ΝΕΚΡΟΣ. Οι παλμοί στις καρδιές μας συντονίζονται, το σφίξιμο στα στομάχια μας γενικεύεται, και τώρα; Οι δρόμοι μας συναντιούνται σε ένα χώρο γνώριμο για όλους. Μέσα σε μία ώρα έχουν μαζευτεί πεντακόσιοι από εμάς σε μια αίθουσα για να συζητήσουν. Τι; Τίποτα. Δεν υπάρχει χρόνος για λόγια. Η οργή σιγοβράζει. Μια συντρόφισσα ανακοινώνει πως έχουν ακριβώς τα πράγματα. Οι συνθήκες δε συντρέχουν με τις τυπικές μας διαδικασίες. Η συνέλευση διαλύεται σύντομα. Ο κόσμος κινείται προς το δρόμο. Πηγαδάκια συζητάνε, όλοι/ες ετοιμάζονται για δυναμικές απαντήσεις. Κόσμος κατευθύνεται στην Καμάρα ενώ στήνονται οδοφράγματα γύρω από τα πανεπιστήμια. Οι μπάτσοι έχουν εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης. Μια οργισμένη διαδήλωση ξεκινάει από την Καμάρα και κατευθύνεται προς το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Το τμήμα δέχεται επίθεση με πέτρες, μολότοφ και ό,τι έβρισκε ο καθένας μπροστά του. Η διαδήλωση συγκροτείται και επιστρέφει προς την Καμάρα. Οι δρόμοι φράζονται με αναμμένους κάδους, ενώ σπάζονται καταστήματα κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες και τα Μακ Ντόναλντς. Στα πανεπιστήμια πυρπολούνται σκαπτικά μηχανήματα μέσα στα εργοτάξια του μετρό. Οι μπάτσοι προσπαθούν να πλησιάσουν και δέχονται επίθεση με πέτρες και μολότοφ. Τα δακρυγόνα πνίγουν την ατμόσφαιρα. Αποτραβιόμαστε…Δίνεται ραντεβού για την επόμενη μέρα. Ακόμα δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί.

Κυριακή 7/12

12.00 Καμάρα. 2000 άτομα συγκεντρώνονται σε μια διαδήλωση καλεσμένη στόμα με στόμα. Μαζεύονται πέτρες. Η πορεία από την αρχή ήξερε που πήγαινε, γιατί ξεκίνησε, γιατί δε θα σταματήσει σύντομα…. Οι διαθέσεις ήταν κοινές. Μοιρασμένες. Ξεχείλιζαν από οργή. Εμείς που πάψαμε να είμαστε μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, ντόπιοι ή μετανάστες, γίναμε επιτέλους κάτι. Εμείς οι Χωρίς Ταυτότητα, αόρατοι από το βλέμμα της εξουσίας, χτυπήσαμε με όλη μας τη δύναμη. Επιτεθήκαμε για δεύτερη φορά με φωτιά και με πέτρες στο Α.Τ. Λευκού Πύργου. Και συνεχίσαμε. Το Α.Τ. Άνω Πόλης δέχτηκε αντίστοιχη επίθεση. Στο δρόμο μας τράπεζες, καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών, κρατικές υπηρεσίες δέχτηκαν επίθεση από το πλήθος. Η πορεία έφτασε στα πανεπιστήμια, όπου κάποιοι/ες συνέχισαν τον πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ για αρκετή ώρα, ενώ συγκρούσεις εκδηλώνονται και στην πλατεία Ναβαρίνου. Την ίδια μέρα φοιτητές διαφόρων οργανώσεων τις αριστεράς αλλά και ανεξάρτητα άτομα καταλαμβάνουν το κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ αντιεξουσιαστές μαζί με φοιτητές καταλαμβάνουν τη Σχολή Θεάτρου. Πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις. Αποφασίζεται διαδήλωση οργής για την Δευτέρα το απόγευμα, συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων και παρεμβάσεις στα σχολεία. Ήδη όμως κατέφθαναν μηνύματα sms μαθητών που καλούσαν σε πανελλαδικές καταλήψεις και διαδηλώσεις. Οι δρόμοι Τσιμισκή και Εγνατία παραμένουν κλειστοί σχεδόν όλη την νύχτα. Το απόγευμα 50 άτομα επιτέθηκαν με μολότοφ στο Α.Τ. Τούμπας, ενώ το Δημαρχείο και το Υπουργείο Β.Ε. δέχτηκαν επίθεση με βόμβες μολότοφ.

Δευτέρα 8/12

Μαθητές από όλη την πόλη κατευθύνονται με πορείες προς το κέντρο όπου επιτίθενται με πέτρες στο Α.Τ. Λευκού Πύργου. Στην Τούμπα τα σχολεία της περιοχής ενώνονται και γράφουνε συνθήματα στο Α.Τ. της περιοχής. Συγκρούσεις μαθητών με την αστυνομία πραγματοποιούνται στην Τσιμισκή και γύρω από τα πανεπιστήμια. Το απόγευμα πραγματοποιείται επίθεση με μολότοφ από διαδήλωση 150 ατόμων στο Α.Τ. Συκεών, η οποία ενώνεται με συγκέντρωση 5000 ατόμων στην Καμάρα. Η διαδήλωση ξεκινάει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Οι τράπεζες που βρίσκονται στο δρόμο της διαδήλωσης ισοπεδώνονται και καίγονται, μαζί τους σπάζονται ή πυρπολούνται πολλά πολυτελή καταστήματα γνωστών πολυεθνικών και άλλοι οικονομικοί-καπιταλιστικοί στόχοι. Εκατοντάδες άτομα συμμετέχουν στις καταστροφές. Άνθρωποι από όλες τις ηλικίες, από όλες τις «φυλές» αλλά όχι από όλες τις τάξεις συμμετέχουν σε αυτό το υπέροχο πανηγύρι καταστροφής της βιτρίνας του καπιταλιστικού κόσμου. Του καταναλωτικού ονείρου. Όλοι βρίσκουν ένα τρόπο να ευχαριστηθούν αυτές τις στιγμές. Αυτή η νύχτα δεν ήταν μόνο του Αλέξη. Αυτή η νύχτα ήταν ολονών μας. Αυτή η νύχτα ήταν παντού. Η πορεία κατευθύνεται προς το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Οι μπάτσοι επιτίθενται. Η διαδήλωση υποχωρεί προς την Εγνατία, ενώ κομμάτι της επιτίθεται με μολότοφ στο τμήμα Πλ. Δημοκρατίας. Οι μπάτσοι δέχονται απάντηση από εκατοντάδες πέτρες ενώ στήνονται οδοφράγματα. Μας ξανααπωθούν με δακρυγόνα. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι τη λήξη της διαδήλωσης μπροστά από την κατάληψη της Σχολής Θεάτρου.

Τρίτη 9/12 Η μέρα της κηδείας του Αλέξη

Η διαδήλωση που έχει καλεστεί την ίδια ώρα επιτίθεται στο υπουργείο. Η πορεία σπάει στα τρία. Κομμάτι της επιτίθεται στην αστυνομία στην Αγ. Δημητρίου, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ξαναενώνεται στην Καμάρα. Μαθητές ανοίγουν πολύωρο μέτωπο έξω από τα πανεπιστήμια. Τις ώρες μετά τις διαδηλώσεις κόσμος συναντιέται και συζητάει για τις δράσεις των επόμενων ημερών. Όλοι και όλες έχουμε συνειδητοποιήσει πως κάτι μεγάλο έχει συμβεί. Κάτι μεγάλο έχουμε προκαλέσει. Κάποιοι και κάποιες δημιουργήσαμε κάτι που ξεπέρασε την πιο τρελή μας φαντασία. Η απάντηση σε μια κρατική δολοφονία ήταν η αφορμή. Αυτό που ξέσπασε ήταν μια πρωτόγνωρη έκρηξη οργής. Μια πρωτόγνωρη αποφασιστικότητα, μια πρωτόγνωρη επιθυμία για επίθεση στον κόσμο του τίποτα. Και μέσα στην λύπη μας αρχίσαμε να νιώθουμε ελπίδα, και μέσα στην οργή μας ξεπηδούσε το χαμόγελο. Γι’ αυτό εξαπολύθηκε μια οργανωμένη επίθεση από Μ.Μ.Ε. και κόμματα για να μας συκοφαντήσει, να μας χωρίσει, να μας ξανακάνει μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, πολίτες, αριστερούς, αναρχικούς. Ενώ εμείς εφοδιάζουμε σχεδίες λιποταξίας, όλες και όλοι μαζί.

Τετάρτη 10/12

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και μάλιστα με μαζική προσέλευση παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και τις πιέσεις να αναβληθούν οι πορείες. Πάνω από 8.000 άτομα έκαναν πορεία, ενώ συγκρούσεις ξέσπασαν μπροστά στο υπουργείο οι οποίες συνεχίστηκαν επι της οδού Αγ.Δημητρίου στο ύψος του εργατικού κέντρου, όπου παρά τα δακρυγόνα κόσμος όλων των ηλικιών παρέμενε συγκεντρωμένος. Εκεί γίναμε όλοι μάρτυρες της σύλληψης ενός 15χρονου διαδηλωτή από κουκουλωμένους ασφαλίτες. Τα ΜΜΕ αναφέρονται σε συλλήψεις και ήδη ενορχηστρώνεται ένα κλίμα τρομοκρατίας και σύγχυσης για να αποθαρρυνθεί ο κόσμος που θέλει διαδηλώσει ή να συγκρουστεί στο δρόμο. Ο ρόλος των ΜΜΕ αποκαλύπτεται σε πλήρη συνέργεια με την κυβέρνηση που καλεί σε εθνική ενότητα. Υποσχόμαστε πως απλά δεν θα την έχουν. Το ίδιο βράδυ τράπεζες δέχονταporeia-912-0011ι επίθεση επί της οδού Λαμπράκη.

Πέμπτη 11/12

Ο πόλεμος που έχουν κηρύξει τα ντόπια ΜΜΕ – έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά – απαντιέται. Μαθητές συνεχίζουν τις πρωινές διαδηλώσεις ενώ το απόγευμα η εφημερίδα Μακεδονία δέχεται επίθεση ως μια ελάχιστη απάντηση και ως μήνυμα εξέγερσης προς όλα τα Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης που λοιδορούν και συκοφαντούν τους/τις εξεγερμένους/ες. Το απόγευμα ξεκινάει διαδήλωση από την Σχολή Θεάτρου και κατευθύνεται προς γειτονιές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η πορεία είχε προπαγανδιστικό χαρακτήρα και στόχο να αλληλεπιδράσει στο δρόμο με κατοίκους και να αποδείξει πως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στις ελληνικές πόλεις δεν είναι παροδικό φαινόμενο, δεν είναι υπόθεση μειοψηφιών, δεν είναι ένα ξέσπασμα χωρίς συνείδηση αλλά ένα κύμα οργής, με ίσως όχι πολύ σαφή, αλλά σαφώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι τοίχοι γεμίζουν συνθήματα, τα χέρια των περαστικών κείμενα, οι κάμερες στα καταστήματα σβήνουν, τα μπαλκόνια γεμίζουν κόσμο, πολλοί/ες χειροκροτούν και η διαδήλωση απαντάει με χειροκροτήματα. Οι δρόμοι αντηχούν: «ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΑΠ’ ΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΣΑΣ». Ξεκινήσαμε από το κέντρο 500 άτομα και επιστρέψαμε 2500. Πολλοί και πολλές είδαν πρώτη φορά διαδήλωση στην γειτονιά τους και έστω και για λίγο διαδήλωσαν μαζί μας. Η στάση της αστυνομίας έχει πλέον αλλάξει. Η παρουσία τους είναι προκλητική αλλά δεν επιλέγουμε να ασχοληθούμε αυτή την φορά μαζί τους.

Παρασκευή 12/12

Στην κατεύθυνση της απάντησης στο κλίμα εθνικής ενότητας και διαχωρισμού των διαδηλωτών σε καλούς που διαδηλώνουν ειρηνικά και κακούς που τα σπάνε, οργανώνεται διαδήλωση προπαγανδιστικού χαρακτήρα στις βορειοδυτικές γειτονιές της πόλης. Νεάπολη, Συκιές, Άνω Πόλη. Και πάλι οι γειτονιές ξεθαρρεύουν, βγαίνουν στα μπαλκόνια, τοίχοι και τζαμαρίες τραπεζών γράφονται με συνθήματα, κάμερες σαμποτάρονται, σπάζονται τα γραφεία του ΛΑΟΣ και της ΝΔ. Το σύνθημα «ΜΠΑΤΣΟΙ, ΓΟΥΡΟΝΙΑ, ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» αντηχεί στα στενά. Η πορεία παρά την βροχή ολοκληρώνει όλη την διαδρομή με μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Μια στιγμή αποτύπωσε ολοκάθαρα το χάσμα μεταξύ δύο γενεών. Μια γριούλα που έχει ελληνική σημαία στο μπαλκόνι γιουχάρεται, σε κάποια στιγμή μπαίνει μέσα και επιστρέφει ανεμίζοντας την σημαία του ΚΚΕ. Και πάλι γιουχάρεται…

Σάββατο 13/12

Από τις 12.00 κόσμος συγκεντρώνεται στην Καμάρα. Μαθαίνουμε πως φοιτητικοί σύλλογοι και κάποιες αριστερές οργανώσεις έχουν καλέσει στο Αγ. Βενιζέλου. Μη έχοντας αποφασίσει κάτι συγκεκριμένο για αυτή την πορεία κατευθυνόμαστε προς τα εκεί. Η διαδήλωση δεν είναι τόσο πολυπληθής όσο οι προηγούμενες, αλλά δεν μας πτοεί αυτό. Εξάλλου ο καιρός δεν είναι πάντα με το μέρος μας. Η πορεία δεν κατευθύνεται σε κάποιο συγκεκριμένο στόχο. Ουσιαστικά δίνει την εντύπωση δύο διαδηλώσεων που η μια ακολουθεί “τυχαία” την άλλη. Μεγάλο λάθος. Χθες ήμασταν όλοι μαζί, χωρίς ταμπέλες, χωρίς ταυτότητα, χωρίς “αιτήματα”. Σήμερα κάποιοι θυμήθηκαν τον “παλιό κόσμο” και τα “πολιτικά μαγαζιά” του. Η αριστερά δε μαθαίνει, δε θέλει να μάθει, θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να μάθει. Το πίσω μπλοκ επιτίθεται σε κάμερες τραπεζών, γεμίζει τις τζαμαρίες συνθήματα, μιλάει στους περαστικούς, γιουχάρει καταστηματάρχες που κατεβάζουν ρολά, γιουχάρει αυτούς που πίνουν αμέριμνοι τον καφέ τους στην παραλιακή, την πέφτει στον ναό της μητρόπολης. «Να πληρώσει ο Εφραίμ τα σπασμένα». Το μπλοκ των αριστερών μας εγκαταλείπει, δεν μας νοιάζει, αυτό το ξέραμε από πριν, για αυτό δεν τους εμπιστευόμαστε. Αυτοί πηγαίνουν να διαμαρτυρηθούν για άλλη μια φορά στο φρουρούμενο υπουργείο για να “φύγει η κυβέρνηση των δολοφόνων”, εμείς επιστρέφουμε στην κατάληψη της Σχολής Θεάτρου και ο καθένας και η καθεμιά οργανώνεται και συνδιαμορφώνει εκεί που νιώθει ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα. Πότε θα βάλει μυαλό η αριστερά; Ως πότε θα παρακάμπτει τις αυθεντικές προλεταριακές αρνήσεις ως δήθεν πολιτικά ανώριμες, ως πότε θα κλείνει το μάτι στην εξουσία;

Αυτό που κάνει αυτή την εξέγερση διαφορετική, αυτό που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε είναι η διάχυση των αρνήσεων σε ένα όλο και διευρυνόμενο, ανεξέλεγκτο κοινωνικό πόλο. Ενωθήκαμε μαζί μετανάστες, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς, δάσκαλοι και πάψαμε να είμαστε αυτό που ήμασταν μέχρι τώρα. Παθητικοί θεατές, οικονομικές μονάδες, υπήκοοι. ΔΟΥΛΟΙ. Όταν έπεσε το προσωπείο της δημοκρατίας και αποκαλύφθηκε ο πραγματικός ρόλος του κράτους μας ένωσε η οργή. Γίναμε φωτιά, γίναμε πέτρα, γίναμε θυμός, ενώ πριν δεν ήμασταν τίποτα. ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΑ!

One response to “ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ – ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  1. οι ελληνες πολιτικοι μιλουν με τετοιο μισος και απαξια για την ελληνικη νεολαια που θα το βρουνε μπροστα τους καποια στιγμη
    οι σημερινοι 15αρηδες αυριο,μεθαυριο θα ψηφιζουν και ολοι τους θα φανε μαυρο στην καλπη με αποτελεσμα να αρχιζει να ταρακουνιεται για τα καλα το πολιτικο συστημα που οι ιδιοι εφτιαξαν
    και την μισουν την νεολαια οχι μονον στα λογια αλλα και στις πραξεις τους
    καιρος του σπειρειν καιρος του θεριζειν που λεει και ο ποιητης

    http://www.arelis.gr
    περιεχει ερωτονομικον που σοκαρε την αρχουσα ταξη με το αναρχικο του περιεχομενο
    ακαταλληλο για ηλικιες κατω των 18 ετων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s