ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

athens08_gallery__600x397


«Ο άνθρωπος πρέπει να έχει ηθική, το κράτος δεν έχει καμία ηθική. Δολοφονεί, όταν το κρίνει καλό, κλέβει, όταν το κρίνει καλό, παίρνει τα παιδιά από τις μάνες, όταν το κρίνει καλό, χαλάει τους γάμους, όταν το κρίνει καλό. Κάνει ό,τι θέλει. Μόνο του διαμορφώνει κανόνες, γιατί είναι Παντοδύναμο και Παντογνώστης και Πανταχού Παρόν. Διαμορφώνει μόνο του τους κανόνες και, όταν μετά από μία ώρα δεν το βολεύουν, μόνο του πάλι τους παραβιάζει.»

B. Traven, Το πλοίο των νεκρών

Αστυνόμος-Μπασκίνας-Χωροφύλακας-Μπάτσος-Αστυνομικός-Όργανο της τάξης-Στο πλευρό του πολίτη-Αστυνομικός γειτονιάς-Εγγυητής της τάξης-της ασφάλειας-του πολιτεύματος-Έμπορος ναρκωτικών-Προαγωγός-Προστάτης-Εκβιαστής-Δολοφόνος-ΜΠΑΤΣΟΣ-ΓΟΥΡΟΥΝΙ-ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ.

Μία απλή παρεξήγηση. Επρόκειτο για μία απλή παρεξήγηση. Μία κοινωνία κλεισμένη στο living room, καθισμένη μπροστά στο γυαλί της τηλεόρασης, νόμιζε ότι οι τράπεζες φυλάνε τα λεφτά της, ότι οι έμποροι αυτοκινήτων της προσφέρουν ελευθερία κίνησης, ότι οι εταιρείες κινητών της δίνουν χρόνο ομιλίας και ότι η αστυνομία της εξασφαλίζει ήσυχο ύπνο. Ήρθαν τρία ΜΠΑΜ να σπάσουν το γυαλί της τηλεόρασης, να ταράξουν τον ύπνο, να δώσουν νέο περιεχόμενο στην ελευθερία κίνησης και το χρόνο ομιλίας. Να σημάνουν τον εναρκτήριο πυροβολισμό για τη γιορτή της εξέγερσης.

Μαγικό δεν ήταν το όπλο του μπάτσου που βρήκε στο ψαχνό: δεν ήταν παρά ένα απλό σιδερικό. Μαγικό είναι αυτό που συμβαίνει. Μιλώντας για την αντίσταση στο Βιετνάμ, ο Σαρτρ έγραψε κάποτε ότι αυτή διεύρυνε το πεδίο του Εφικτού. Έτσι και η εξέγερση αυτή φτάνει το κράτος στα όρια του, διευρύνοντας μέρα με τη μέρα τις δυνατότητες των εξεγερμένων. Δεν χρειάζεται να τελειώσουν τα δακρυγόνα, δεν χρειάζεται να κατέβει ο στρατός στους δρόμους, δεν χρειάζεται να πεθάνουν οι μπάτσοι από την πεζοπορία. Οι εξεγερμένοι έχουν νικήσει ηθικά. Γιατί έχουν ηθική. Το κράτος δεν έχει ηθική. Το κράτος έχει τα χαρακτηριστικά ενός μπάτσου. Ενός γουρουνιού. Ενός δολοφόνου.

Μπάτσοι σημαδεύουν. Μπάτσοι πυροβολούν. Πετάνε πέτρες, δακρυγόνα, κρότου-λάμψης, διασποράς, ασφυξιογόνα, πλαστικές σφαίρες. Φοράνε κουκούλες και συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Ανοίγουν κεφάλια, κλωτσάνε καθισμένους. ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ. Δικαστές προφυλακίζουν, καταδικάζουν μετανάστες σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπή ενός κινητού, θέτουν τους ανηλίκους σε επιμέλεια. Ρίχνουν στα μαλακά τους μπάτσους που πυροβολούν, κλωτσάνε, ανοίγουν κεφάλια. Αυτή είναι η ηθική τους.

Το κράτος είναι ένας αντικοινωνικός και εκδικητικός μηχανισμός. Δεν ξεχνάει όσους/ες το πετροβόλησαν και το έκαψαν. Αναζητά τη στιγμή να δείξει τα δόντια του σε όσους/ες μπλόκαραν τη λειτουργία του, κατέλαβαν τα κτήριά του. Σε όσους/ες το αμφισβήτησαν και το έβρισαν. Αλλά δυστυχώς τώρα βλέπει ότι δεν είναι παντοδύναμο, ούτε παντογνώστης, ούτε πανταχού παρόν. Πανταχού παρόντες είναι οι εξεγερμένοι, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Και αυτό γιατί το κράτος έχασε την ψευδαίσθηση της ηθικής ανωτερότητας που πλάσαρε στην κοινωνία.

Ο κόσμος πια δεν χαίρεται όταν συλλαμβάνεται ένας διαδηλωτής, αλλά ουρλιάζει. Κάθε καταδίκη, κάθε φυλάκιση, κάθε ξυλοδαρμός βιώνεται από την κοινωνία ως άλλος ένας πυροβολισμός στο σώμα της. Και απαντάει. Για κάθε καταδίκη, μία κατάληψη. Για κάθε φυλάκιση, μια επίθεση σε αστυνομικό τμήμα. Οι θεσμοί της μεσολάβησης σε κώμα. Αυτοοργάνωση-αντίσταση-αλληλεγγύη. Πορείες-συγκρούσεις-καταλήψεις. Το κράτος νιώθει πολιορκημένο στη γωνία. Έχει προνοήσει και γι’ αυτό – Άρθρο 48 συντάγματος (Κατάσταση Πολιορκίας): “Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Βουλή με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή σε ολόκληρη την Επικρατεία ή σε τμήμα της, τον νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4,6,8,9,11,12 παράγραφοι 1 έως και 4,14,19,22 παράγραφος 3,23,96 παράγραφος 4 και 97”.

Η λέξη πολιορκία προέρχεται από τη λέξη πόλις και το έρκος=φραγμός στα αρχαία ελληνικά. Πολιορκώ σημαίνει περισφίγγω, περικλείω, περιβάλλω, κυκλώνω, τυλίγω, γυρνοβολάω, ζορίζω, πιέζω. Από το προηγούμενο Σάββατο σημαίνει και πυρπολώ, σπάω, καταλαμβάνω, ακυρώνω, συγκρούομαι μπλοκάρω, διαδηλώνω, συζητώ, αμφισβητώ, συντροφεύω. Οι πόλεις μας ανήκουν. Ας τις πολιορκήσουμε. Εμείς, οι 10 κουκουλοφόροι.

Advertisements

2 responses to “ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ

  1. επιτέλους και ένα blog με τα μάτια ανοιχτά,
    ένα blog που μπορείς να διαβάσεις

    χαιρετίσματα από Αθήνα

    worldcity

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s