Όλα είναι μία παρεξήγηση…..

captcpsolj01081208234237photo02photodefault-512x351

Τις πρώτες δύο μέρες, οι εισαγγελείς και τα αστυνομικά τμήματα είχαν πάρει σαφείς εντολές. Η γραμμή από τον Άρειο Πάγο: αφήστε όσους πιάνετε και ορίζετε τακτικές δικάσιμους, μην προφυλακίζετε κανέναν. Υπήρχε ο πραγματικός κίνδυνος το οργισμένο πλήθος να αρχίσει να επιτίθεται, εκτός από τα αστυνομικά τμήματα, και στα δικαστήρια σε όλη την ελληνική επικράτεια. Θα άνοιγε άλλο ένα μεγάλο μέτωπο και ποιος ξέρει αν οι κρατούμενοι άρχιζαν και αυτοί το νταβαντούρι μέσα στις φυλακές.

Τις επόμενες μέρες η τακτική άλλαξε, το κόλπο πέτυχε. Συλλήψεις μεταναστών και μαθητών φάνηκε ότι δεν έτυχαν της ανάλογης αλληλεγγύης και ήταν φυσικό, αφού κανείς δεν ήξερε τι γινόταν με τον αριθμό των συλληφθέντων, τους δικηγόρους και τις κατηγορίες.

Χτυπήστε τον πιο αδύναμο κρίκο, αυτούς που δε θα αναζητήσει κανείς. Ξύλο και αρκετές συλλήψεις. Τρομοκράτηση των διάφορων κομματιών που εξεγείρονται και τεμαχισμός των εξεγερμένων σε κατηγορίες (μετανάστες πλιατσικολόγοι, βίαιοι κουκουλοφόροι, χούλιγκανς, ειρηνικοί διαδηλωτές, μαθητές, φοιτητές). Οι οδηγίες ήταν σαφείς, δε χρειαζόταν στοιχεία. Μόνες αποδείξεις οι καταθέσεις των ίδιων των μπάτσων που έκαναν τις συλλήψεις. Στους μετανάστες έγιναν επιχειρήσεις σκούπα και όσοι βρέθηκαν με καινούριο κινητό συνελήφθησαν. Μέσα στο γενικό χαμό δεν υπήρχαν χαρτιά να αποδείξουν ότι το τάδε κινητό απαλλοτριώθηκε από το δείνα μαγαζί. Πάνω από τους ανήλικους εξεγερμένους έπεσε η ελληνική οικογένεια να κουκουλώσει το γεγονός και έτσι δεν υπήρξε σαφής εικόνα.

Το στρατηγικό πρόβλημα, λοιπόν, του γενικού επιτελείου του κοινωνικού ελέγχου είναι τριπλό: 1. να χωριστούν τα «περιθωριακά» στρώματα από τους πολιτικοποιημένους 2. να χωριστούν οι βίαιοι από τους ειρηνικούς διαδηλωτές, 3. καθώς και από τους μαθητές και φοιτητές

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τον πρώτο αντικειμενικό στόχο είναι πολλαπλές και αρκετά γνωστές. Κάτω από το φως του δεύτερου γίνεται ξεκάθαρο γιατί η εξουσία συγκεντρώνει τα ιδεολογικά πυρά της στο χώρο των αντιεξουσιαστών, κύριο όρμο της ζωντανής σύνδεσης μεταξύ πολιτικής βίας και κοινωνικού κινήματος των εξεγερμένων.

Πρώτο βήμα: άμεσες φυλακίσεις και απελάσεις μεταναστών, τρομοκράτηση παιδιών. Έπρεπε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος, να γίνουν συνδέσεις ανάμεσα στους εξεγερμένους. Έπρεπε να χτυπηθεί ο εσωτερικός εχθρός με κάθε μέσο και με κάθε κόστος. Έτσι επιστρατεύθηκαν όλα τα μέσα καταστολής. Εκτός από μπάτσους και δικαστές, ο κρατικός μηχανισμός επιστράτευσε σε ορισμένες περιοχές χρυσαυγίτες και μπράβους όπως σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αθήνα , Πάτρα.

Στην Αθήνα,στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις, μπάτσοι, παρακρατικοί και φασίστες εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία να οργανώσουν πογκρόμ εναντίον μεταναστών. Σύμφωνα με μαρτυρία του Ελία Αχμέντ, εκπροσώπου της ένωσης εργατών από το Μπαγκλαντές:¨Τις τελευταίες μέρες φασίστες επιτίθενται σε περιοχές-στέκια μεταναστών. Οι περισσότεροι μετανάστες γυρνούν αργά το βράδυ στο σπίτι, επειδή δουλεύουν σε εστιατόρια ή επειδή κάνουν άλλες απογευματινές δουλειές, και όπου οι φασίστες τους συναντούν, τους χτυπούν και τους τρομοκρατούν.

Στην Κομοτηνή “αγανακτισμένοι πολίτες” επιστρατεύθηκαν για να τρομοκρατήσουν φοιτητές, εργαζόμενους και μαθητές που ήθελαν να διαδηλώσουν. Μάλιστα τους επιτέθηκαν με πέτρες και ρόπαλα κλείνοντάς τους μέσα στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Δεύτερο βήμα: όπως σε καιρό πολέμου, έτσι και αυτή τη βδομάδα εξέγερσης τα μίντια πήραν σαφείς οδηγίες και έπαιξαν καλύτερα από ποτέ τον καθεστωτικό τους ρόλο. Ο πρόεδρος του ΕΡΣ το είπε ξεκάθαρα:¨να μην αναφέρεται η λέξη εξέγερση μαζί με τις διαδηλώσεις των μαθητών, ώστε να μη νιώσουν οι μαθητές-ήρωες¨ Έπρεπε να επικρατήσει η ιδεολογία του φόβου, η τρομοκράτηση όσων βγήκαν στους δρόμους και επιτέθηκαν στην εξουσία, όποιοι και αν ήταν αυτοί. Επίσης ο υπουργός παιδείας σε εμπιστευτική εγκύκλιο προς όλα τα γυμνάσια και λύκεια της χώρας προτρέπει τους διευθυντές των σχολείων να πάνε τους μαθητές εκδρομές και τα μαθήματα να γίνονται σε χαλαρό τόνο ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρη. Η εθνική ενότητα. πάνω από όλα. Και η εβδομάδα που πέρασε ήταν εμφυλιακή – τα νέα Δεκεμβριανά, είπαν πολλοί. Επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την επικράτεια, στην Αθήνα μπουρλοτιάστηκαν υπουργεία, στη Θεσσαλονίκη το δημαρχείο και το υπουργείο, στα Χανιά η νομαρχία, εικόνες πολέμου. Και το εξεγερμένο πλήθος στους δρόμους να συγκρούεται με τους μπάτσους …Ποιος φοβήθηκε πιο πολύ, λοιπόν; Εμείς για τις συλλήψεις, το ξύλο, τις πλαστικές σφαίρες και τα δακρυγόνα ή ο κρατικός μηχανισμός και το κεφάλαιο που έδειξε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του;

Λευτεριά σε όλους – η Αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s